Unga station – en trygg punkt

ICA Maxi Gnista
targetaid_ica-maxi-gnista-uppsala_unga-station_lisa rahbek.jpg (1)

Innanför Råbyvägen på Bruno Liljeforsgatan i norra Uppsala, på bottenplan i hörnet av ett lägenhetshus som vilket som helst i området, ligger Unga Station. De stora frostade fönstren avslöjar inte mycket, men innanför är det fullt sjå – Lisa Rahbek, föreståndare, förbereder för kvällens tjejmiddag.

Unga Station är Uppsala Stadsmissions ungdomsverksamhet, i första hand riktad mot ungdomar mellan 13 och 19 år i Gränby, Löten och Kvarngärdet, men så strikta är de inte.

– Vi finns i första hand till för tonåringarna i området, men vill man ta med en kompis kan man självklart göra det. Vi hjälper också ungdomarnas familjer med till exempel myndighetskontakter och liknande, säger Lisa.

På Unga Station kan man låna dator, internet och skrivare, få hjälp med läxläsning, skriva CV och söka jobb, och mycket annat.

– Vi vill vara en trygg punkt i området dit man alltid kan vända sig om man behöver hjälp, säger Lisa. Och vi bjuder alltid på fika, tillägger hon leende.

På Unga Station sker olika saker olika dagar i veckan, och idag är det måndag – då har man bara öppet för tjejer.

– Vi brukar laga middag tillsammans, det är väldigt populärt. Sist var vi sjutton stycken och fick möblera om för att alla skulle få plats, skrattar Lisa.

Unga Station öppnade i augusti 2021, och Lisa var då helt nyrekryterad just för detta.

– Jag hade en pärm med lite bakgrundsinformation och den här lokalen, som då var full av möbler och bråte.

Lisa har gjort det mesta av den ganska lilla lokalen. Det finns ett kök, ett långbord där man kan äta eller skriva, och ett soffområde där man fikar. Drar man undan en gardin visar sig en tv som används för filmkvällar och annat. Det finns också en liten kontorsplats för Lisa.

– När man kommer hit första gången får man först skriva in sig, för att det ska bli lite ordning. Vi måste ju ha möjlighet att hjälpa alla som har löpande behov med till exempel läxläsning, så man kan kanske inte dyka upp när som helst och få hjälp med vad som helst. Då är det är bättre att man skriver in sig först och blir introducerad och får lite rutin på det hela, berättar Lisa.

targetaid_ica-maxi-gnista-uppsala_unga-station_lisa rahbek_amanda-jarpemo.jpg (1)
Lisa Rahbek, föreståndare på Unga Station samtalar med Amanda Järpemo, marknadschef på ICA Maxi Gnista.Saku Rantamaula

Verksamheten har ingen grundfinansiering alls utan drivs helt och hållet av donationer och samarbeten med till exempel företag som vill stötta Stadsmissionen och Unga Station.

– Vi tycker väldigt bra om att samarbeta med Stadsmissionen för att det är en så bra organisation. Man kan lita på att det stöd vi bidrar med får riktigt bra effekt, berättar Amanda Järpemo, marknadschef på ICA Maxi Gnista, och fortsätter:

– Vi har stöttat Stadsmissionen sedan butiken startade för sju år sedan, och när jag började för två år sedan var det första på mitt bord att öka den här typen av samarbeten, att göra mer, och Unga Station tilltalade verkligen oss så vi ökade stödet och gick all-in. Vi har ett jättestort engagemang för ojämlikheter i samhället och barn och ungas hälsa och välmående och vill därför att våra samarbeten ska verka för det.

Den här typen av långsiktiga samarbeten är helt avgörande för Unga Stations verksamhet. Lisa berättar:

– Det är många som skänker böcker eller mat och annat, och det uppskattar vi jättemycket, men kan vi inte betala hyror och löner så kan vi inte finnas kvar. Med långsiktiga samarbeten kan man planera också, så frön ännu tidigare för att bättre förebygga problem senare. Vi vill vara en trygg punkt i området, och det funkar bara om vi finns kvar över längre tid.

Our stories