Att finna trygghet på andra sidan gränsen

OperationAid
targetaid_operationaid_barn-thanks_1600x900.jpg

OperationAid erbjuder gratis transport från flera platser i Polen till Sverige. Vi hämtar flyktingar vid några av de största flyktingcentra i Polen och tar dem säkert till sin nya verklighet.

OperationAid har registreringsdiskar på två flyktingmottagningscenter: en i Przemysl och en i Karczowa. Våra volontärer ger information om Sverige och vad det har att erbjuda, vad vi tillhandahåller när det gäller transporter och hur processen ser ut när de kommer till Sverige. Vi har tryckt information på ukrainska och ryska och vanligtvis är minst en frivillig översättare närvarande. De som bestämmer sig för att åka till Sverige registreras då. Vi tar deras passuppgifter, noterar hur familjer är släkt och om de har några allergier eller funktionshinder. När allt är registrerat är en plats på bussen reserverad och tid för hämtning ordnad.

Vi har ett nära samarbete med både polska och svenska bussbolag. De flesta av våra donationer går till att finansiera denna transport.

targetaid_operationaid_in-i-bil_1600x900.jpg

Gränsteam
Tusentals flyktingar dyker upp vid gränsen varje dag. De är utmattade efter en lång resa. De har blivit beskjutna och har sett sina hem demoleras av artilleri och raketer. De kommer trötta, hungriga, sårade och uttorkade och söker helt enkelt trygghet på andra sidan gränsen. De anländer, mestadels kvinnor och barn, med inget mer i sina namn än vad som får plats i en matkasse.

OperationAid strävar varje ögonblick av varje dag för att ge dessa människor, i deras största behov, omsorg och medkänsla när de anländer. Vi är en liten organisation som bedömer situationen dagligen och arbetar obevekligt för att tillgodose deras behov medan de väntar 4–24 timmar i gränslinjen i alla väder. Vi delar ut saker som vatten, juice, kaffe, mat, snacks, godis, filtar, strumpor, mössor, blöjor och barnmat. Vi köper in förnödenheter och följer dem en halv mil uppför till köerna.

Flyktingar har dött i dessa rader av hypotermi. Vi har gjort det till vårt uppdrag att sätta upp skyddsrum och propanvärmare så att människor kan hålla sig torra och varma. OperationAid har skickat team till Ukraina för att hämta ut flyktingar för att återförena dem med sina familjer.

Det finns inget behov för litet eller för stort som vårt gränsteam inte kommer att arbeta obevekligt för att lösa. Mer än något annat vill OperationAid se till att dessa flyktingar vet att de är säkra, att vi bryr oss och att vi finns där för att hjälpa.

Our stories