Lars Wallins couture möter klimatkrisens effekter på NK

The Perfect World Foundation
Lars Wallin Profile TPWF.png

Lars Wallin kritiserar modeindustrin i sitt nya välgörenhetsprojekt Awearness Art Project

Couturedesignern Lars Wallin är en av initiativtagarna bakom konstprojektet Awearness Art Project for Climate Aid – där nio konstverk som genom en extrem tolkning, porträtterar svenska landmärken i efterdyningar av en klimatkatastrof. Konstverken ställs ut från i dag på NK i Stockholm. Genom att blanda mode, konst och dramatik ska den upplysa svenskarna om klimatkrisen. I maj avslutas utställningen i Göteborg under en stjärnspäckad välgörenhetsgala där försäljningen av konstverken ska bidra till att minst 50 000 nya träd planteras.

I dag påbörjas utställningen Awearness Art Project på NK i Stockholm. De 9 verken föreställer kända svenska miljöer och landmärken och ska upplysa svenskarna om klimatkrisen. Utställningen kommer flyttas till NK i Göteborg den 22 april, för att sedan säljas på en stjärnspäckad välgörenhetsgala i Göteborg den 5 maj – där bland andra prins Albert II av Monaco kommer att närvara.

Couturedesignern Lars Wallin, som är en av de fyra initiativtagarna bakom projektet, vill genom initiativet även kritisera modebranschens ohållbara överproduktion och jakten på det lägsta priset. De 9 verken innehåller därför inslag av mode och i vardera bild finns en klänning från Lars Wallins couturearkiv.

– Fast fashion-industrin är en av de största miljöbovarna idag, med vår utställningen vill vi väcka en tankeställare och lyfta hållbart mode som kan återanvänds i flera led, säger Lars Wallin.

Efter att utställningen avslutas kommer verken att säljas under en auktion på en stjärnspäckad välgörenhetsgalan i Göteborg, som arrangeras av The Perfect World Foundation, där pengarna från verken ska gå till att plantera träd. Ragnhild Jacobsson, VD på The Perfect World Foundation, uppskattar att minst 50 000 träd kan planteras om verken säljs för utropspriset.

– Träd har flera positiva effekter och hjälper bland annat oss att bekämpa den globala uppvärmningen genom att absorbera CO2 i atmosfären. 50 000 träd skulle under sin livstid absorbera lika mycket CO2 som en persons klimatavtryck för ca 6600 flygresor mellan Stockholm och New York, säger Ragnhild Jacobsson, VD och medgrundare av djur- och naturorganisationen The Perfect World Foundation.

Initiativtagarna bakom Awearness Art Project har arbetat ideellt med projektet sedan starten av pandemin.

– Med mode som utgångspunkt och utan kreativa begränsningar ville vi skapa något där vi fick utlopp för vår kreativitet samt använda våra respektive expertiser för att tillsammans skapa något nytt, något som har ett syfte och som gör skillnad. Med mode och konst som kommunikationsverktyg vill vi lyfta klimatkrisen på ett nytt sätt och motivera till dialog, avslutar Tora J-Dannfelt.

Om Awearness Art Project

Awearness är ett konstprojekt av Lars Wallin, svensk couturedesigner och kulturpersonlighet. Jørgen Reimer, prisbelönt fotograf. Jonathan Wendt, konstnär och digital kreatör. Tora J- Dannfelt, entreprenör och modell.

Utsällningsdatum

5-19 april 2022 NK, Stockholm

22 april–4 maj 2022 NK, Göteborg

5 maj 2022 Vernissage och auktion på The Perfect World Foundation årliga välgörenhetsgala, där Prins Albert ll av Monaco är årets hedersgäst

Couture Lars Wallin TPWF.jpeg