Ukraina - Psykologisk första hjälpen för barn

För närvarande har mer än 830.000 ukrainare flytt sitt land. Majoriteten söker skydd i Polen, men även i Moldavien, Slovakien, Rumänien och Ungern.
War Child mobiliserar just nu för att ge psykologisk första hjälpen och skydd till utsatta flyktingbarn och familjer. Lokala rumänska civilsamhällesorganisationer, kyrkor och lokalbefolkningen gör sitt bästa för att ta emot dem, men de har få resurser och liten eller ingen
erfarenhet av att ge hjälp i en krigssituation.
FN uppskattar att antalet flyktingar kommer att fortsätta öka dramatiskt – upp till fyra miljoner människor. Situationen försämras för varje timme – mer stöd behövs akut.
Snabbt psykosocialt stöd till barn
Vi vet, av många års erfarenhet, hur viktigt det är att barn från konfliktområden får psykosocialt stöd av hög kvalitet så snabbt som möjligt. Det är därför vi förbereder oss för att utbilda lokala organisationer i psykologisk första hjälpen.
War Child har också stor erfarenhet av att skydda barn i konfliktområden och genom vår expertis kommer vi undersöka möjligheten att upprätta 'Safe spaces' i Rumänien, Moldavien och andra utsatta områden omkring Ukraina.
Uppmaning till omedelbar vapenvila
“Det är med stor oro vi ser barn och familjer drabbas av ytterligare ett krig, nu i Ukraina”, säger War Childs Sveriges generalsekreterare Peter Brune. “Vi vill se omedelbar vapenvila. Kriget måste upphöra nu.”
Centralt i kravet om vapenvila är även att War Child och andra humanitära organisationer måste ges möjlighet att obehindrat stötta de barn och familjer som drabbats av den väpnade konflikten. Alla parter måste uppfylla sina skyldigheter enligt internationell humanitär rätt, genom att se till att civila och civila föremål, särskilt skolor och sjukhus, skyddas från attack.
Vi har nära kontakt med partnerorganisationer i Ukraina, grannländer och internationellt. Vi följer noga situationen, som utvecklas mycket snabbt för att kunna stötta på bästa sätt.