Duvbo IK Innebandy – De första åren

Duvbo Idrottsklubb
duvbo-ik-innebandy-stories-historia-robin.jpeg

Hösten 1987 hölls en klassturnering i innebandy och platsen var Tensta Gymnasium. Hos ett par av deltagarna vaknade något. För enkelhetens skull kan vi kalla det ett brinnande intresse även om det egentligen var mycket mer än så.

Två av de unga studenterna spelade ishockey i en gammal och anrik sundbybergsförening, nämligen Duvbo IK. Båda två ansåg att man borde berika denna anrika klubb (28/11-1919) med en innebandysektion.

Sagt och gjort, den 12/1-1988 hade den röd/vita föreningen ytterligare en sektion under sina vingars beskydd. Det första året ingick vi visserligen i ishockeyn men den 1/1-89 blev vi en fullvärdig medlem av Duvbo-familjen.

Första träningen hölls i dåvarande Löthallens b-sal (numera ett gym). De fem som närvarande var: Mathias Stegrud, Niklas Karlsson, Håkan Thurmander, Fredrik Persson och Mikael Eklöf. Det klassiska datumet var som ovan den 12/1-88. Då var vi som sagt fem st, idag är vi över 300 aktiva med 15 lag i seriespel.

88/89 spelade vi seriespel för första gången. Vi vann den första tävlingsmatchen mot Nynäshamns IBF med 2 – 1. Historisk första målskytt Magnus Lysén. Den första seriematchen förlorades mot Spånga IF med 5 – 9. Första målskytt i seriesammanhang blev Maik Gustavsson när han reducerade till 1 – 5.

89/90 kom vi tvåa i div. 5 norra och vann sedan kvalet. Avancemang till div. 4. Vi har även ett juniorlag spelandes bestående av 71:or – 73:or.

90/91 körde vi igång ungdomssatsningen på allvar. Premiärmatchen förlorades mot Vallentuna med 6 – 7. Detta lag bestående av 75-76:or förlorade alla matcher utom en, den vann vi på w.o. Påpekas skall att ett par killarna så småningom spelade i Stockholms stadslag.

91/92 blev vi kompletta. Äntligen var damerna med. Första matchen slutade med seger mot Runby IF. Annica Boström historisk första målskytt. Nu hade vi både herr-, dam- och ungdomsverksamhet.

92/93 trillade herrarna ur fyran efter en dramatisk avslutning borta mot IK Frej. Stolpskott med 30 sek kvar. Hade den gått in hade vi hängt kvar. Noteras bör att laget hade kvalchans uppåt så sent som när det återstod två omgångar.

93/94 tvåa med herrarna och uppflyttning till fyran igen. 79-laget startas upp. Det lag som senare tar DIK innebandys första turnerings seger.

94/95 Det dyker upp ett några dalmasar. Mats Granath, Magnus Johnsson och Therese Norling startar på allvar invandringen till Duvbo IK där spelare haft andra moderklubbar.

95/96 ordförande Peter Eriksson lägger grunden för sammanslagningen med IBK Bromsten.
Damlaget vinner Göteborg Cup och tar sin första cupseger.

96/97 är ett mycket viktigt år i klubbens historia. De två gamla trätobröderna Duvbo IK och IBK Bromsten slog ihop sina påsar. Oron som kändes inför det nya i båda lägren blåstes snabbt undan. Alla kände det direkt: SUCCÉ. Samma gemenskap och jargong utvecklades och stärktes ytterligare Den fina andan har borgat för mycket glädje och även sportsliga framgångar. Herrlaget, F 86 och P 87 vann sina respektive serier. Som grädde på moset så gick damlaget upp i tvåan. Vi startar upp vår ungdomsavslutning som numera är tradition och hålls första torsdagen i maj varje år.

97/98 blir herrarna sexa i div. 1 som inte räcker till för att gå till den nya ettan. Damerna går till div. ett - kval och är blott två minuter från avancemang.

98/99 är början till en tung period. Ljuspunkter är publikrekord i avslutningsmatchen mot AIK. 204 st. ser matchen. F86 till S:t Erikscups final för första gången.

99/00 F86 går till final igen i sanktan och förlorar tyvärr igen. Herr- och damlagen slutar efter en berg- och dalbane säsong i mitten på sina serier. C-laget vinner serien med gamla hjältar som Peter Stenlund på backplats

00/01 F86 vinner som första DIK-lag sanktan då Kista/Järfälla besegras i finalen med 2 – 1. DJ vinner för andra året i rad serien och blir etta i div. ett. Mörker för seniorlagen då både herrar och damer åker ut. Nysatsning är ett måste. Vi arrangerar innebandyskolan för första gången under höstlovet.

01/02 Vindarna vänder och blåser sportsligt rätt. Det är sektionens framgångsrikaste år hitintills. F86 kommer tvåa i Kalle Anka Cup och tar därmed SM-Silver. Damerna vinner division tre och släpper endast in 22 mål på 18 matcher. Herrarna blir tvåa i sin division tre serie och vinner sedan i kvalet mot Tumba. Det blir hissen tillbaka till division två för båda seniorlagen. Herrarna vinner sin första turnering, Gefle Dagblad Cup. 4 st. ur F86 spelar i Stockholms stadslag. Mini-sanktans första år med ett hemmarrangemang på programmet.