Gislaved IS – Vår historia

Gislaveds IS
gislaved-is-story-historia.jpeg

Gislaveds IS bildades 1903 och är en i all jämförelse gammal och anrik idrottsförening, en av de äldsta i Småland och den allra äldsta aktiva fotbollsklubben.

Som de flesta idrottsklubbar var GIS från början inriktad på allmän idrott; gymnastik och friidrott, men redan från början utövades även fotboll, och den första matchen mot en annan klubb spelades 1906. Sedermera har bland annat skidor, bandy, ishockey och orientering drivits innan dessa fick egna specialklubbar.

Det senaste halvseklet har GIS varit en ren fotbollsklubb, och större delen av tiden spelat i den nationella div III-serien. Där har laget några år varit snubblande nära tätplats, några år med smal marginal undgått nedflyttning.  En gång har laget vunnit denna serie, men vistelsen i div II blev bara ettårig.

Med debut 1926 har GIS snart en hundraårig historia i seriespel. Under dessa år har laget avverkat 43 säsonger i div III (till och med 2022). Av de 901 matcherna i divisionen har GIS vunnit 343 och spelat 174 oavgjorda. Laget har i dessa matcher gjort 1 592 mål, men släppt in 1 750.