Vår Historia

Grums IK
nedladdning (1).jpeg (1)

Vår Historia

Grums IK Hockey började med ishockey redan innan Värmlands Ishockeyförbund bildades. 
Vintern 1944 togs de första stapplande skären. Nisse Wendel besökte Grums klubben och gav ”pionjärerna” en första lektion. Året därpå deltog Grums IK:s lag i seriespel. 
De första åren använde sig laget av bandyspelare från Slottsbron. Detta visade sig så småningom vara mindre lyckat och en egen skara ”specialister” steg fram. Med god skridskokultur som många års bandyspel gett, gjorde Grums IK ganska snabbt framsteg i den nya sporten.

Vid denna tidpunkt kom entusiasten Gösta Åkander in i bilden. Han gjorde otroligt stora insatser som ordförande i klubben. En separat ishockeybana anlades intill bandyplanen på Billevi. Den byggdes helt i klubbens regi med en publikkapacitet av 5000 åskådare. Läktare byggdes av järnvägsslipers och pråmplank från Billeruds sågverk i Grums.

Det var först när landslagsmannen Klasse Lindström från AIK i Stockholm kom till Grums, som det egentliga genombrottet för Grums hockeyn kom.
Planerna på en kostfrusen isbana började ta form. Med endast 50 000 kr i kommunalt stöd och resterande upplånat i bank, kunde den nya konstfrusna isbanan på Orrbyområdet invigas 1956. Det var då den sjätte konstfrusna banan i Sverige!

Säsongen 1958-59 blev Grums hittills mest framgångsrika. Efter en bra säsong så lyckades man ta sig till slutspel som andraplacerade lag i Allsvenskan södra efter Djurgårdens IF. Från den norra serien kom Leksands IF och Gävle GIK. Efter två segrar i slutspelet, en mot Gävle och en mot Leksand, så slutade Grums IK på tredje plats och tog Värmlands första SM-medalj.

Grums IK Hockey har elva säsonger bakom sig i högsta divisionen.

1971 försågs isbanan med ett så kallat Barracuda tält och man fick på så sätt en inomhus hall.

Hela sjuttiotalet var för Grums IK Hockey präglat av kval i dubbel bemärkelse. Representations laget spelade i serierna strax under dåvarande högsta liga.

Åttiotalet och framåt präglades av en uppbyggnad och utvidgning av  ungdomsarbetet så föreningen fortsatt kan ha en god grund baserat på egna spelare.

1983 invigs nuvarande Billerudhallen.

1998 spelad Grums IK i allsvenskan, vilket var en stor sportslig prestation men som dock gav fleråriga ekonomiska problem.
Säsongen 2017/2018 spelade Grums åter igen i Hockeyettan och säsongerna en 2018/2019, 2019/2020 tog man sig vidare till AllEttan.
Grums IK Hockey bedriver ett populärt hockeygymnasium tillsammans med en skola i Karlstad. Man har lag i J20 Elit, J18 Elit och J18 division 1. Trots begränsat antal barn på orten så har Grums IK ungdomslag i de flesta serier.