Innebandyns historia

Samuelsdals Innebandy
samuelsdals-if-innebandy-story-innebandyns-historia.jpg

Innebandy har spelats i Sverige sedan slutet av 60-talet. Men det var inte förrän på 80-talet som utvecklingen tog fart. Och som den tog fart.

I slutet av 60-talet fick ett kompisgäng i Göteborg tag på några plastklubbor och bollar. Trots tvivelaktig kvalitet på klubborna blev de flesta förtjusta och intresset började så smått spridas.

Allt fler skolor, fritidsgårdar och korpklubbar skaffade utrustning. Föreningar inom andra idrottsgrenar började använda sporten som uppvärmning inför sina ordinarie träningar.

Namnet på den nya sporten varierade. På vissa ställen hette den landbandy, medan den på andra orter kallades mjukbandy eller innebandy. Målburarna var små och såväl antalet spelare som regler varierade. Det spel som bedrevs var dock inte innebandy som vi känner sporten idag.

För att finna starten av dagens innebandy får man söka sig fram till 1979 och till Sala. Där fanns en yngling vid namn Crister Gustafsson som tyckte att sporten skulle spelas på stor plan, med stora målburar och med målvakt.

Den 21 september 1979 var Gustafsson med och bildade världens första innebandyklubb – Sala IBK. Ryktet om föreningen spred sig och lag från andra orter kom till Sala för att spela träningsmatcher. Till slut hade så många nyfikna kontaktat Crister Gustafsson och Sala IBK att de ansåg tiden vara mogen att arrangera en mästerskapstävling och att bilda en organisation som tog hand om den nya sporten.

I oktober 1980 stod Västerås värd för det första Riksmästerskapet i innebandy. Arton lag ställde upp och segrade, inför TV-sportens kameror, gjorde laget JiTe från skånska Åstorp.

Så långt hade samordning kring regler och arrangemang skötts av organisationen Svenska Innebandysällskapet, där Crister Gustafsson verkade.

Inför bildandet av ett specialförbund för innebandy tog András Czitrom, Vallentuna, kontakt med Crister Gustafsson. András hade utforskat möjligheterna för innebandyn att finnas med som en sektion i Svenska Bandyförbundet men där fått ett negativt besked.

I stället kontaktades Svenska Landhockeyförbundet som visade sig vara positiva till bildandet av ett innebandyförbund

Den 7 november 1981 bildades Svenska Innebandyförbundet på Stadshotellet i Sala. De femton närvarande föreningarna valde Crister Gustafsson till ordförande i Svenska Innebandyförbundets interimsstyrelse.

Den 20 mars 1982 genomfördes SIBF:s första ordinarie årsmöte i Trygg Hansas hörsal på Fleminggatan i Stockholm. Mötesordföranden Bo Carlsson, dåvarande ordförande i Svenska Landhockeyförbundet, överräckte en symbolisk tusenlapp till SIBF, vilket betydde den definitiva starten för Svenska Innebandyförbundets verksamhet.

Från säsongen 1983/84 tills SIBF på egen hand blev medlem i RF ingick man som en sektion i Svenska Landhockeyförbundet. På det sättet hade innebandyklubbarna rätt att söka lokalt aktivitetsstöd.

I och med förbundets bildande tog verksamheten ordentlig fart. Klubbar strömmade till och redan 1984 fanns det över 100 innebandyföreningar i landet.

Nästa stora steg i innebandyns utveckling togs 22 november 1985. Då valdes innebandyn in som den 58:e medlemmen i Riksidrottsförbundet, RF. Det var första gången som en idrott valdes in i RF redan vid första ansökan.

I och med medlemskapet i RF tog utvecklingen ytterligare fart. Rikstäckande seriespel drogs igång och antalet spelare och föreningar växte lavinartat. 1990 passerade antalet föreningar 1000-strecket och antalet licensierade spelare var uppe i över 25 000 och innebandyn började så smått tas på allvar.

Men det var inte förrän 1996 gemene man fick upp ögonen för den unga sporten. Den 18 maj 1996 lockade den första historiska VM-finalen i innebandy hela 15 106 åskådare till Globen.

När vi är inne i 2010-talet finns runt 125 000 licensierade innebandyspelare fördelade på runt 1000 föreningar i Sverige. Beräkningar säger att närmare en halv miljon svenskar regelbundet spelar innebandy i föreningar, genom Korpen, på skolor och arbetsplatser.

Internationellt spelas innebandy i mer än 60 länder och sportens popularitet växer stadigt ute i världen.

Nästa stora steg för innebandyn blir att komma med bland de olympiska idrotterna. Vägen dit är fortfarande lång. Men den är betydligt kortare än vad den var då kompisgänget körde igång i slutet av 60-talet.

Taget från Upplands innebandyhistoria – uibfhistoria.se.

Källor:
Dokumentation, Svenska Innebandyförbundet
Innebandyboken av Micael Fasth (Tiden Barn- och ungdomsförlaget, 1996)
Innebandy – Hooked on a feeling (Strömbergs Bokförlag AB, 1997)