Om Skara Ishockeyklubb

Skara IK
Skärmavbild 2023-03-07 kl. 13.40.22.png

Skara Ishockeyklubb bildades 1970 av ett gäng entusiaster med b.la. Kjell Nordström i spetsen. Fram till dess tillhörde Skarahockeyn Skara IF. Det valdes en intimstyrelse och i den ingick Skaras första ordförande:Kjell Nordström. Kjell Persson, Inge Karlsson och Walter Karlsson var de andra medlemmarna. Den 28 september 1970 ägde den första träningen rum. Man började i division 4 och den första matchen spelades den 21 november borta mot Grästorp. SIK vann matchen mot ett B-betonat Grästorp med 5-1, historisk målskytt blev Gunnar Nilsson som gjorde Skaras första mål. Laguppställningen var följande: Målvakter: Roland Nyberg, Björn Lidman, Backar: Per-Erik Owemyr, Jan Lindbom, Ingemar Lindèn, Bengt Sandstedt, Forwards: Kjell Nordström, Kjell Persson, Stig Karlsson, Håkan Svensson, Gunnar Nilsson, Christer Holmqvist, Bengt Svensson, Inge Karlsson, Hans Johansson, Hans Fritioff. Den första hemmamatchen spelades den 29 december mot Varaslätten. Hockeyintresset i Skara var stort redan på den tiden och det kom ca 300 personer till Skaravallen för att se SIK vinna med 2-1.

1972 beslutades att det skulle byggas en hockeyrink i Skara och med mycket hjälp av spelare, ledare och andra intresserade kunde rinken vid Vilanområdet bli klar. Invigningen ägde rum den 11 november 1972 med match mot gamla Tre Kronor. Spelare som Rolle Stoltz och Lasse Björn lockade runt 650 åskådare, och matchen, den vanns av Tre Kronor med 12-2.

Namnet "Munkarna" fick SIK i mer eller mindre ofrivilligt i samband med att Ostmässan anordnades i ishallen. Anledningen till att ishallen byggdes var inte bara för ishockeyns skull , Ostmässan skulle också hålla till där. Symbolen för Ostmässan var just en munk, därav smeknamnet "Munkarna"