Vår historia

Skuru IK Handboll
skuru-ik-handboll-story-sm-guld-2021_tp.jpg

Handbollen såg sin start i Skuru IK 1950 när slöjdläraren i Sickla skola Ove Sandehn och den då legendariske skuruiten Lennart ”Walle” Wallin drog igång handbollssektionen i klubben.

Det strömmade snabbt till många fotbollspojkar som ville vara med. Ingen av dem hade tidigare använt händerna i bollspel, med under Walles ledning växte det snabbt fram ett hyfsat handbollsgäng. Träningsförhållandena var dock inte särskilt bra. Det fanns inga lokaler för handboll då i Nacka. I början tränade man utomhus på Nacka Reals asfalterade skolgård.

Herr- och pojkhandbollen
Senare under 50-talet kunde man flytta träningarna inomhus genom att sent på kvällarna få tillgång till två av militärens lokaler, hos dåvarande LV-3 på Linnégatan och K-1 på Vallhallavägen. På LV-3 var man först tvungen att först tända en ordentlig kakelungsbrasa innan man kunde börja träna…

I slutet av 50-talet tröttnade dock spelare och tränare och verksamhet lades i träda i några år till man startade igen 1960.

Under 90-talet hade herrhandbollen sin främsta period hittills i Skuru IK då man var uppe och spelade i division 1 under ett antal år och 1997 blev man distriktsmästare. Samma år blev också damerna distriktsmästare och det var första gången en förening i Stockholm vunnit både herr- och damklassen i DM.

Idag har vi ett herrlag och många pojklag i alla åldrar. Konkurrensen på pojksidan I Stockholm är dock tuff, både från andra handbollslag och från andra idrotter.

Dam- och flickhandbollen
I början av 1950-talet startades också damhandbollen upp i Skuru IK. Men eftersom träningsförhållandena var usla – alla träningar hölls utomhus så dog verksamheten, trots framgångar i utomhushandbollen i Stockholm, ut i slutet av 50-talet. Verksamheten återuppstartades 1964, när möjligheten att träna inomhus i Nacka fanns. Till första träningen kom bara tre unga tjejer. För att få ihop en lag fick man gå upp på läktaren och värva ihop ytterligare några spelare så man fick ihop ett lag.

Framgångarna för tjejerna startade i början av 1970-talet. 1972–73 blev Skurus flickor bästa klubb i de dåvarande S:t Erikscupen och 1978 vann B-tjejerna den numera nedlagda 70-iaden. Därefter har tjejerna i Skuru IK handboll firat många triumfer. Under 80- och 90-talet har man varit Sveriges bästa flickförening i handboll.

Efter tusenårsskiftet fortsätter framgångarna. Vi har tagit guld flera gånger i J-SM och U-SM. Damernas A-lag spelar i högsta serien sedan 1986 och har hittills tagit hem tre SM-guld.

Hallar i Nacka
1963 stod Nacka Sporthall klar och därmed ändrades förutsättningarna drastiskt till det bättre för handbollen. Äntligen fanns inomhuslokaler för bl.a. handbollen. Förutsättningarna blev ännu bättre när Nacka Bollhall invigdes 1992.

Under år 2010 stod Skuruhallen klar. En hall med huvudfokus på handboll.

På längre sikt ser vi med glädje fram mot en större arrangemangshall i Nacka kommun. Med den hoppas vi att fullt ut kunna uppfylla såväl alla nationella krav för elithandbollen som de krav som ställs på internationella inomhusidrottsarrangema