Om Sörhaga Alingsås Hockey

Sörhaga Alingsås Hockey
Skärmavbild 2023-03-21 kl. 13.09.36.png

Vår historia

Ishockey ”premiärvisades” i Alingsås vintern 1939-1940 på initiativ av Sörhaga IK i samarbete med KFUM. Den första matchen spelades 18/2 1940 på sjön Gerdsken mellan två göteborgsklubbar, Udden och Hisingen. Efteråt fick Sörhaga spela en match mot en kombination ur de båda göteborgslagen.

Sörhaga IK var länge stadens enda ishockeylag, ofta i div III. Den bildades redan 1932 men 1954 bildades ännu en klubb, ”Red Devils”, av grabbar i en skolklass på Centralskolan (Lendahlsskolan). När klubben sökte inträde i Svenska Ishockeyförbundet godkändes inte namnet och man beslöt då kalla klubben IK Raska Drängar för att kunna använda de redan införskaffade dräkterna med bokstäverna ”RD” på tröjorna. Så småningom ändrade klubben namnet till Alingsås Hockeyklubb, AHC (hösten 1969).

Sörhaga IK och Alingsås HC sammanslogs 1985 till SA Hockey (Sörhaga/Alingsås Hockeyklubb) med ishockey och konståkning på programmet.

Inomhusarenan Nolhalla invigdes 6/1 1985 (konstfrusen utomhusrink fick man 1971), och SA Hockey har framgångsrikt fört de stolta ishockey- och konståkningstraditionerna vidare, inte minst genom en omfattande ungdomsverksamhet. SA Hockey spelar f n i div III.

Alingsås-hockeyn har fått fram några talanger som prövat spel i de högsta serierna, och den som lyckats allra bäst är förstås Christian Bäckman. Han värvades 1996 till Västra Frölunda och efter några år hamnade han som proffs i St. Louis Blues, NHL. Han har spelat 44 A-landskamper och vann OS-guld år 2006.

(Texten tagen från Alingsås idrottshistoriska sällskap, www.alingsasihs.se/)

Idag önskar vi

Vi önskar bedriva vår hockeyverksamhet så att den utvecklar barnen/ungdomarna på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt och socialt.

Vi vill fostra spelarna till ansvarskännande människor som respekterar regler och normer.

Både på och utanför hockeyrinken tar vi aktivt ställning mot våld, mobbning, rasism och droger.

Vi vill erbjuda en kvalitativt bra och genomtänkt hockeyutbildning, tillgänglig för alla. En utbildning i både individuella färdigheter och lagspel, där individens utveckling är i centrum.

Vi vill erbjuda ett livslångt hockeyengagemang för ALLA!

  • Hockeyskola
  • Ungdomslag
  • Juniorlag
  • A-lag
  • Sponsorhockey
  • Ledarskap

Det skall vara roligt, utvecklande och utmanande! Vi skall ha en familjär känsla med individen i fokus!