Om oss

VIK Hockey
Skjermbilde_20230123_145042.png (3)

Västerviks IK bildades i april 1971 efter att Västerviks AIS beslutat sig för att sluta med ishockey och enbart satsa på fotboll.

En av de bästa säsongerna var 1996/97 när VIK spelade play off till Elitserien. Då gick VIK via play off 1 (seger mot Sunne), play off 2 (seger mot Huddinge) ända till play off 3, där Linköping vann två jämna matcher. Ulf Wienstock var coach det året.

Våren 2016 kvalificerade sig VIK för HockeyAllsvenskan efter några bra säsonger i Hockeyettan. 15 september 2016 spelade VIK sin första Hockeyallsvenska match på Hovet mot AIK. Det var starten på en säsong som slutade i succé. En tredje plats i grundserien och spel i slutspelsserien som så när slutade med fortsatt kval mot SHL. AIK gick vidare på bättre målskillnad. Efter säsongen lämnade Mattias Karlin Västervik för Mora IK i SHL.

Säsongen 2017/18 spelade VIK sin andra säsong i HockeyAllsvenskan. Det var en tuffare säsong där VIK fick kvala för att hålla sig kvar i näst högsta serien. Tränaren fick sparken och Mattias Karlin som var ledig då efter att fått sluta hos Mora IK kom tillbaka och räddade kvar VIK i HA. Mattias fortsatte sedan som tränare tre säsonger till, bl.a. med Mikael Johansson som assisterande.

Säsongen 2018/19 var VIK tippat sist av alla experter, men efter en bra avslutning på grundserien slutade man på en åttonde plats i tabellen och fick spela slutspelsserie.

2019/20 gjorde VIK sin fjärde raka säsong i HA. Laget slutade på en åttonde plats vilket betydde fortsatt spel mot SHL.

2020/21 är den femte säsongen i HockeyAllsvenskan. Dessvärre utan publik på matcherna p.g.a. pandemin. VIK slutade femma och slog ut Södertälje i kvartsfinal för att sedan bli utslagna efter en tuff semifinal mot Timrå IK som gick till SHL.

2021/22 slutade VIK på en åttondeplats och fick spela åttondelsfinal mot AIK och vidare till kvartsfinalspel mot HV71 där HV71 blev för svåra. Martin Gudmundsson gjorde sin första säsong som huvudtränare i Västerviks IK. Efter säsongen slutade Emil Georgsson som sportchef och flyttade till Södertälje SK.

2022/2023 Är den sjunde säsongen i HockeyAllsvenskan.