Om oss

Caminul Felix
Omslagsbild_TargetAid.jpg (3)

Caminul Felix verksamhetsavsikt är att för övergivna och föräldralösa barn i världen möta fysiska, andliga, emotionella och sociala behov i en kärleksfull familjemiljö. Caminul Felix är ett uttryck för den kärlek och omsorg som föräldrar, ledare och socialassistenter lever ut. Verksamheten är också ett uttryck för tron på Guds omsorg som ger en helande miljö och upprättelse för alla barn.

Vad gör Caminul Felix?
Caminul Felix, som också kallas Felix familjebyar, började sin verksamhet 1990 i Rumänien. Linda och Lars Hörnberg bodde i Oradea och när de såg nöden bland barnen som förskjutits av samhället, formades den första familjen. Fem barn utan föräldrar flyttade in i det som kom att bli Felixbyarnas första familj. Ett ungt par beslutade sig för att bli de nya föräldrarna i barnens liv – för livet. De skapade en ny familj, en riktig familj. Med den hade den första Felixfamiljen bildats. Sedan starten 1990 har drygt 500 barn vuxit upp på Caminul Felix.

Caminul Felix idag
Under de drygt 30 år som Caminul Felix funnits har mycket hänt. Idag finns det två barnbyar i Oradea, Rumänien och en i Surat Thani i Thailand. I Rumänien är familjerna uppdelade på två barnbyar med vardera sex respektive åtta hus. I Thailand finns det tio hus. Denna barnby byggdes för 10 år sedan som ett svar på de barn som blivit föräldralösa då deras föräldrar drabbats av AIDS/HIV och inte längre fanns kvar i barnens närhet. Sammanlagt ansvarar Caminul Felix för ca 240 barn, fördelat på de tre barnbyarna. Vid sidan av barnbyarna i Rumänien finns det många kringverksamheter som bidrar till barnen och de unga vuxnas utveckling, bland annat ett stort och omfattande jordbruk med egen mjölkproduktion, en syateljé, en snickeriverkstad, för att nämna några saker. Detta skapar arbetstillfällen och hjälper de unga vuxna ut i arbetslivet.