Om oss

GIVEWATTS
Targetaid GIVEWATTS 1220X960

GIVEWATTS drivs av barns drömmar och bärs upp av kvinnors urstyrka.

Idag lever över 600 miljoner människor i energifattigdom i Afrika. Det betyder att fler än 30 miljoner familjer antingen inte har ljus alls efter mörkrets inbrott eller att de använder fotogenlampor och öppen eld. Dyra, giftig och miljömässigt mycket dåliga energikällor. Barn kan inte göra läxan efter mörkrets inbrott, kvinnor spenderar upp till 4 timmar per dag med att samla in bränsle för att laga mat, skogen försvinner, och det släpps ut tonvis med CO2 per år.

Med tillgång till en solcellslampa eller en klimatsmart spis sparar familjerna upp till 40% av sin inkomst, barnen kan göra läxan, kvinnorna behöver inte spendera så mycket tid på att hämta ved, och skogen får stå kvar. Familjerna får också pengar över till bättre mat, medicin, mensskydd, och kan kanske till och med lägga undan lite pengar till livets tuffare perioder.

GIVEWATTS har sedan 2010 distribuerat tiotusentals solcellslampor och klimatsmarta spisar i främst Kenya och Tanzania. Vi ser att barnen spenderar 32% mer tid att göra läxan (vi mäter sånt) och deras betyg förbättras med mellan 15-20% de 6 första månaderna de använder lamporna. Kvinnor sparar i snitt 2 timmar per dag. Totalt har 3310 hektar skog inte huggits ner, och 184 000 ton CO2 har inte släppts ut.

Bidra med en gåva och hjälp en familj i Afrika få det bättre. För 250 kr i månaden kan ni hjälpa 6 familjer om året att få tillgång till klimatsmart och hållbar energi. Det gör enorm skillnad i deras vardag. De får ett mer värdigt liv och ni blir båda klimathjältar.