Integration med Nema Problema

Nema Problema
Skärmavbild 2021-11-18 kl. 12.03.57.png

Vad är integration?

Ordet integration används på lite olika sätt av olika människor och organisationer, men de flesta är överens om att det i grund och botten handlar om att människor som flyttar till Sverige blir en del av det svenska samhället. Det kan gälla saker som att hitta ett jobb, gå i skolan, lära sig svenska och få vänner.

Nema Problema tänker på integration som en tvåvägsprocess där både nya och etablerade i Sverige bidrar och anpassar sig. Nya i Sverige måste göra sitt bästa för att bli en del av samhället, samtidigt som etablerade måste vara öppna för förändring och se till att det finns schyssta förutsättningar för dem som flyttar hit.

Varför behöver vi integration?

Under senare år har många personer kommit till Sverige vilket ställt samhället inför stora utmaningar. Många har flytt från sina hemländer och behöver stöd och förutsättningar för att bygga upp sina liv i Sverige. Det kräver resurser från samhället och det kan kännas svårt och läskigt när saker förändras och människor med olika bakgrund blandas.

Med integration och invandring medföljer också många möjligheter. Till exempel:

  • Arbetskraft och kompetens som behövs i många branscher (Läs mer på arbetsförmedlingen.se).
  • Fler i arbetsför ålder som kan finansiera framtida pensionsutbetalningar (Läs mer på regeringen.se).
  • Berikande och roliga möten mellan människor med olika bakgrund (Enligt vår erfarenhet på Nema Problema).

Så oavsett om du tycker att Sverige bör ta emot fler eller färre migranter är det viktigt med integration för att vi tillsammans ska kunna skapa en så bra samtid och framtid som möjligt för alla som bor här.

Hur lyckas vi med integration?

Vi på Nema Problema upplever att Sverige fastnat i att debattera om det är bra eller dåligt med invandring. Vi tycker att det är dags för handling och om vi lär känna varandra och hjälps åt kan vi skapa en ljus framtid för alla.

Studier framhåller att något av det viktigaste för integration är kontakt mellan nya och etablerade i Sverige. För att lyckas behöver individer, civilsamhälle, företag och offentlig sektor samarbeta och hjälpa nya i Sverige till meningsfull sysselsättning och social tillvaro.