Rymdteknik ska stoppa tjuvjakten

Peace Parks Foundation Sweden
Skärmavbild 2021 11 09 Kl. 14.13.16

Varje dag dödas i genomsnitt 55 elefanter och 3 noshörningar av tjuvjägare för sina betar och horn. Tjuvjakten hotar den biologiska mångfalden i Afrika. Nu startar det 5-åriga innovationsprojektet Space for Wildlife som ett initiativ i linje med Agenda 2030. Det är rymdföretaget Umbilical Design och Peace Parks Foundation som visar hur teknik från rymdsektorn kan leda till nya innovationer för att stoppa tjuvjakten.

Skärmavbild 2021 11 09 Kl. 14.13.23

Den illegala handeln är ett globalt problem och en av de största kriminella verksamheterna i världen där handeln ständigt hittar nya vägar.  Tjuvjägare har tillgång till modern teknik och tunga vapen vilket innebär att parkvakterna har behov av avancerad utrustning för att skydda djuren. Parkvakterna, som täcker stora avstånd till fots i avlägsna och utsatta områden arbetar ofta i extrem värme.

– Teknik och kommunikation kan vara en fråga om liv och död, både för djuren och för parkvakterna, säger Helena Johnzon Dahl, Peace Parks Foundation. Vi har i samarbete med Umbilical Design kartlagt flera områden, som till exempel utrustning för parkvakter, kameror, kommunikation, drönare och sensorer som kan dra nytta av insikter och teknik från rymdsektorn.

– När jag för ett par år sedan fick vetskapen om att 55 elefanter dödas per dygn var det en självklarhet att engagera mig för att tillgängliggöra kunskap och teknik från rymdsektorn i Peace Parks Foundations viktiga och globalt omfamnande arbete, säger Cecilia Hertz, grundare och VD, Umbilical Design.världsutställningen Expo 2020 Dubai.