Om oss

Zelmerlöw Björkman Foundation
B2bO_1LQ.jpeg 4.jpg (3)

Vi är organisationen som följer med hela vägen!

Zelmerlöw & Björkman Foundation är en insamlingsstiftelse som startades 2013 av Måns Zelmerlöw & Jonas Björkman. ZBF arbetar för att stärka utsatta ungdomar i Afrika, hela vägen från utanförskap och fattigdom till arbete och försörjning. Detta sker primärt genom utbildning och entreprenörskap. Tillsammans med lokala partners identifierar vi unga i slummen och hjälper dem att utbilda sig, hitta sina talanger och drivkrafter, så att de kan påverka sin egen framtid.

Zelmerlöw & Björkman Foundations huvudfokus de närmaste åren är något som vi kallar Kenswed-modellen som tog sin början i Ngong Hills i Kenya där gymnasieskolan Kenswed Academy byggdes. Den öppnades 2012 av vår lokala partner Global relations tillsammans med Isaac Macharia som är verksamhetschef på Kenswed.

Sedan 2014 är Zelmerlöw & Björkman Foundation huvudfinansiär till Kenswed Academy och alla kringliggande satsningar. Idag finns förutom gymnasieskolan där det i nuläget studerar 300 elever, ett internat för att trygga de kvinnliga elevernas skolgång, en brunn med färskt vatten, skolmatsal som förser eleverna med mat och sedan i juli 2019, Kenswed Hospital, en mödra- och hälsovårdscentral för våra elever och det lokala samhället, då behovet av både förebyggande kunskap och hälsovård är mycket stort.

Nästa steg för ZBF i arbetet med Kenswed-modellen är att 2020 starta Kenswed Vocational Education Center (KVEC) för att kunna erbjuda fler av eleverna eftergymnasial utbildning i form av olika yrkesutbildningar som lättare leder till jobb direkt efter examen.

För ZBF är det viktigt att arbeta långsiktigt och hållbart. En av våra grundtankar är vikten av spårbarhet och att kunna följa de pengar som samlas in hela vägen till ändamålet. Därför är kontroll, transparens och närhet till programverksamheten något vi alltid eftersträvar i högsta grad. Zelmerlöw & Björkman Foundation innehar 90-konto och kontrolleras därför av Svensk Insamlingskontroll. För oss är det essentiellt att ni kan känna er säkra med att ert bidrag gör så stor skillnad som möjligt och går till det vi kommit överens om.


Läs mer om vårt arbete och bli månadsgivare, partner eller ge en gåva på vår hemsidan: www.zbfoundation.se