Vår historia

HC Vita Hästen
IMG_0846.jpeg (1)

Vita Hästen grundades 1967 efter en sammanslagning av lokalkonkurrenterna IFK Norrköping och IK Sleipners ishockeysektioner. Som klubbnamn valdes IK IFK/IKS, men laget kom snabbt att kallas Vita Hästen i folkmun.

Anledningen var att IFK Norrköping spelade i vita tröjor och att Sleipner var Odens häst i den nordiska mytologin. Smeknamnet blev så etablerat att klubben 1973 valde att göra det till sitt officiella namn - IK Vita Hästen.

Sammanslagningen blev framgångsrik då IFK/IKS omgående blev ett topplag i Division 2, den dåvarande näst högsta divisionen. Åren 1968 och 1972 nådde klubben kval till den högsta divisionen utan att lyckas avancera. I mitten av 1970-talet började det gå sportsligt sämre, vilket slutligen ledde till degradering 1977 - oturligt nog samma år som Himmelstalundshallen stod färdig. Det skulle komma att ta tre år innan klubben hade tagit sig tillbaka.

År 1986 inleddes projektet Elit-90, vilket innebar att Norrköpings näringsliv gick samman ekonomiskt för att hjälpa klubben att nå Elitserien - den högsta serien. Detta gav resultat då Vita Hästen etablerade sig som en av Sveriges toppklubbar utanför högstaligan och under många år var en seriös utmanare att ta klivet upp. Åren 1990, 1992, 1994 och 1995 var Vita Hästen ett av fyra kvarvarande lag som slogs i kvalserien om en plats i Elitserien. Närmast ett avancemang var klubben 1990 då man föll med knapp marginal i en gastkramande avslutning på kvalet. En storseger (6-1) mot IF Björklöven räckte inte då Rögle BK i slutet av sin match tappade en till synes stabil ledning (4-1) och slutligen förlorade mot serieledarna Modo Hockey. Om Rögle vunnit matchen så hade Vita Hästen spelat i Elitserien nästkommande säsong.

Satsningen att nå Elitserien tärde på ekonomin, vilket slutligen resulterade i en bitter konkurs 1996. Klubben upphörde att existera och utgick därmed ur seriesystemet. Vita Hästen hade under resans gång samlat på sig 7 miljoner kronor i skulder. En ny klubb grundades omgående vid namn Norrköping Hockey, som enligt bestämmelserna skulle börja i den femte och således lägsta divisionen i seriesystemet. Snart kom dock en sammanslagning till stånd med förortslaget Skärblacka IF, som gav sin plats till förfogande i divisionen ovanför - under förutsättning att Skärblacka stod med i klubbnamnet. Nybildade Norrköping Hockey blev följaktligen istället Norrköping Skärblacka Hockey 96, förkortat NSH-96. Inför den andra säsongen ändrades klubbens namn till Hästen Hockey, vilket bar tur med sig då laget i slutet av säsongen avancerade till Division 1 - den tredje högsta divisionen.

År 2006 valde klubben att byta namn till HC Vita Hästen och således ta tillbaka det klassiska namnet. Några år senare hade klubben etablerat sig i toppen av Division 1 och 2014 togs till sist det efterlängtade steget till Hockeyallsvenskan - den näst högsta serien. Väl tillbaka i hockeyeliten skördades den största framgången redan under första säsongen då klubben nådde direktkval till SHL - den högsta serien. Där tog det dock stopp då SHL-laget Modo Hockey vann med 4-0 i matcher. Vita Hästen spelade sedan i Hockeyallsvenskan fram till 2023, då det var dags för ännu en konkurs. Denna gång gällde det enbart klubbens aktiebolag, som visade sig ha 12 miljoner kronor i skulder. Följden blev att klubbens a-lag fick starta om i HockeyTrean, den femte och lägsta divisionen i seriesystemet. Vita Hästen som förening, inklusive ungdoms- och juniorlag, påverkades inte mer än indirekt av konkursen. Klubbens målsättning är att ta sig tillbaka till elithockeyn så snart som möjligt.

Text skriven av Fredrik Kjell