First Cargo överträffade CO2-minskningsmålet 2022

First Cargo Sweden AB
first-cargo-sweden_story-co2.jpg

First Cargo har överträffat sitt mål för minskning av CO2-utsläpp – målet sattes på 150 ton, och vi nådde 193 ton minskning* 2022! Detta tack vare att förarna tankar diesel i Sverige, vilket resulterar i en högre inblandning av biodiesel.

Sverige har den högsta reduktionsskyldigheten i Europa, för närvarande 30,5 procent. Biodiesel skapas genom förestring av vegetabiliska oljor, till exempel raps, soja eller palm. Den kan också framställas av tallolja, eller av använda fetter från gatukök.

Perspektiv: 1 ton CO2 motsvarar ungefär 1 flyg tur och retur Stockholm – Rom, 15 000 ägg eller 20 000 timmars hårtorkning. (Källa: Atmoz)

Några fakta om biodiesel och reduktion:
Nedsättningsplikten för bensin och diesel infördes 1 juli 2018 och från 1 juli 2021 även för fotogen. Det innebär att biobränslen blandas i bensin och diesel för att minska koldioxidutsläppen. Den 1 januari 2022 höjdes sänkningen i Sverige till 7,8 procent för bensin och till 30,5 procent för diesel.

Biodiesel skapas genom förestring av vegetabiliska oljor från till exempel raps, soja eller oljepalm. Det är också möjligt att tillverka biodiesel av animaliska fetter som ister och talg.

En annan användbar råvara är använda fetter från gatukök och restauranger. En variant av biodiesel innehåller inblandning av restprodukter från den svenska skogen (HVO från tallolja), RME (rapsmetylester). Tallolja som råvara har en hög koldioxidbesparing, 89 procents koldioxidreduktion.

*Jämfört med helt fossil diesel