Om oss

Äldrekontakt
_MG_6682.jpg (3)

Äldrekontakt hjälper äldre ur ensamheten

Det är extremt påfrestande att behöva möta livet helt ensam och det sociala behovet av vänner upphör inte för att man blir gammal. Kanske är det snarare då det är som allra störst, eftersom negativa livshändelser tenderar att hopa sig i hög ålder, som exempelvis att förlora den man älskar/nära vänner eller sin funktionsförmåga .

Ofrivillig ensamhet en vardag för många äldre i Sverige. Studier visar att ca 30 % av alla äldre känner sig ensamma, och ensamheten blir värre upp i åldrarna. Drygt hälften av alla över 85 år har ett mycket begränsat umgänge och saknar en nära vän. Ensamhet är inte bara påfrestande mentalt, den är också direkt skadlig för hälsan och ökar risken att dö i förtid med 50 %. Socialt isolerade drabbas tidigare och oftare av fler och kroniska sjukdomar, gör fler läkarbesök och förlorar tidigare sin funktionsförmåga. Vi vill förebygga och bryta isoleringen och den medföljande negativa hälsospiralen för att istället förlänga antalet år med gott välbefinnande och självständighet.

Istället för att äldre sitter i varsin lägenhet och längtar efter gemenskap, ordnar Äldrekontakt så att de får träffas regelbundet över en fika hemma hos volontärer. Våra volontärvärdar turas om att öppna upp sina hem och bjuda på fika, medan andra volontärer skjutsar/ledsagar de äldre med behov till fikat och tillbaka hem igen.

På det här sättet får de nya vännerna hjälp att träffas en gång i månaden, så länge de vill och kan vara med. Det kostar inget att fika med oss.

Vi erbjuder den trygghet som behövs för att sköra personer ska våga bryta sin isolering. En trygghet som uppstår då träffarna sker i små grupper, i en hemmiljö, och gästerna vet att de inte behöver oroa sig för hur de ska ta sig till och från träffen. De får skjuts och en hjälpande hand av våra volontärer från dörr till dörr, och under fikat.

Idag driver Äldrekontakt 61 fikagrupper i Stor-Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Linköping, Borås och Lund. Omkring 550 fikaträffar anordnas årligen i vår regi, vilket motsvarar cirka 12.000 timmar av glädje för Äldrekontakts gäster.

Vi vill fortsätta växa för att hjälpa ännu fler äldre ur ensamheten och vårt mål är att starta 10 nya grupper under 2018.
Vill du bidra med annat än pengar? Anmäl dig som volontär på www.aldrekontakt.se/Volontar