"Vi cancerpatienter är inte bara påverkade fysiskt"

Cancer- och allergifonden
Instagram.png

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen för män i Sverige. Det är framförallt äldre män som får prostatacancer.  En av dem är Boris*, 65 år, som bor i en mindre stad i Sverige. Han fick hade besvär som han sökte för, men läkarna trodde det var förkylning. ”Ingen tog det på allvar. Förkylning kommer och går men det här varade i flera månader”, säger han. Till slut fick Boris en remiss och en grundlig undersökning gjordes. I januari 2021 ställdes diagnosen prostatacancer.

Tiden innan diagnosen var psykiskt jobbig. Boris kunde inte hålla urinen utan var tvungen att vara nära en toalett hela tiden, han kunde inte gå utanför hemmet. Detta ständiga problem påverkade sömnen och det blev ännu mer psykiskt påfrestande med sömnbrist. ”Det kändes som något levande i mig – en kraftig smärta”.

Som behandling fick Boris strålning och mediciner.

Vi cancerpatienter är inte bara påverkade fysiskt utan även psykiskt och ekonomiskt. Jag tycker man borde få mer engagerad personal på cancerbehandlingen, det är inte bara medicin som vi behöver. Det är fysiskt bättre nu men jättejobbigt psykiskt även efteråt. Vi cancerpatienter behöver mycket stöd psykiskt också. Kuratorn har hjälpt mig med mycket. Hon tipsade mig om Cancer- och Allergifonden. Stödet från er hjälper mig med utgifter för medicin upp till frikortet. Vi som har den lägsta pensionen – jag trodde vi skulle få mer hjälp av staten. Men jag är tacksam för det stöd jag fått från Cancer- och Allergifonden, med det känns det som att det är någon som bryr sig. Jag känner mig inte helt lämnad.”

Boris mår lite bättre nu, kan sova hela nätter och ska på kontroll i december.

*Boris heter egentligen något annat och bilden föreställer en annan person.