Hjälp forskarteamet hitta botemedel mot doftöverkänslighet
Partiklar och kemikalier gör vardagen svår för doftöverkänsliga. Var med och bidra till ett forskningsprojekt som är nära ett botemedel.
Projektet undersöker sensorisk hyperreaktivitet SHR) eller doftöverkänslighet som bland annat orsakas av starka dofter från parfymerade produkter, blomdofter, luftföroreningar och cigarettrök. Dofterna triggar igång de så kallade TRP-receptorerna i luftvägarna. Det framkallar symtom hos den drabbade som hosta, snuva, irritation och ibland en känsla av andnöd. Tillståndet blir aldrig livshotande, men besvären kan bli så allvarliga och påfrestande att det påverkar hela vardagen.
Idag är det vanligt med kemikalier och partiklar som sprids genom doftsättning i det offentliga rummet. Detta medför ofta en stor oro för de drabbade vars enda lösning kan vara att helt undvika vissa offentliga platser.
Chili fungerar som medicin
Ett sätt att lindra besvären, med inriktning på kronisk hosta, tycks finnas i capsaicin, det starka ämnet i chili.
Framgångarna forskargruppen gjort innebär att en stor grupp människor som tidigare inte haft någon effektiv behandling att tillgå, nu skulle kunna lindra sina besvär. Arbetet med att få capsaicinet godkänt som läkemedel är i gång, bland annat med en ny stor studie, men det väntas ta tid innan det kan vara ute på marknaden.
– Stödet från fonden har varit helt avgörande för min forskning, berättar professor Eva Millqvist som leder projektet, i en intervju med Cancer- och Allergifonden.
Var med och stöd forskning som gör skillnad för personer som lider av doftöverkänslighet!